
Ukens tips om reiseforberedelser✈️??
Ukens tips om reiseforberedelser
Hva skal til for de beste reiseforberdelser til reisene dine! Jeg for stadig spørsmål om det!
Jeg for stadig spørsmål om hva skal jeg gjøre hvis…….. av kunder. Så ideen om å lage en liten forberedelse liste kom derfor i hodet mitt. Ikke alle reiser like ofte og har derfor ikke passet i vesken hele tiden som meg
En av de viktigste tingene du bør gjøre før du reiser til et nytt land er å lese deg litt opp om landes lover, regler og skikker. Når vi er ute å reiser er vi gjester, og da er det greit å vite litt på forhånd slik at vi oppfører oss Vi forventer at turister her til lands forholder seg til våre lover og regler, så da bør vi også vise respekt til andre lands kulturer.

For de som ikke er så ofte ute å reiser kan det komme litt brått på når først datoene for avreise nærmer seg. Da dukker kanskje det opp mailer som krever at du legger inn pass informasjon osv i flybillettene dine. Krisen er fullkommen hvis du da oppdager at passet ditt ikke er gyldig.
Du har selvfølgelig mulighet for nødpass på flyplassen, men det er faktisk flere land som ikke godtar nødpass. Og det er dyrt, de kan kun brukes på en reise og blir inndratt i passkontrollen når du ankommer Norge igjen.
Mange scenarioer dukker opp så har lagd en liste du kanskje kan bruke før du skal bestille deg en reise.
1. Pass
Sjekk når passet ditt går ut, gjerne barna sine også. Pass for voksne er gyldig i 10 år, men erfaringsmessig går de årene fort.
Pass til barn har forskjellige gyldigheter etter barnas alder.
0-5 år gyldig i 2 år
5-10 år gyldig i 3 år
10-16 år gyldig i 5 år
Over 16 år gyldig i 10 år
Prisen er PR dag dato kr 450,- (for de over 16 år) og kr 270,- for barn.

Regler for pass til barn og ungdom
Minst én av de foresatte med foreldreansvar må møte opp sammen med barn under 18 år. I tillegg må du vise legitimasjon for begge foresatte, og ha med en signert fullmakt (samtykke).
Legitimasjonen må ha bilde og signatur, og du må ta med enten selve legitimasjonen (pass, norsk førerkort utstedt etter 1. januar 1998 eller bankkort), eller en offentlig bekreftet kopi av slik legitimasjon. Kopien kan ikke være eldre enn 3 måneder.
Fullmakten må være datert og original (ikke kopi eller bilde), og ikke eldre enn 3 måneder. Signaturen på fullmakt og legitimasjon må stemme overens.
Link til fullmaktsskjema finner du her
Barn under 3 år
Passfoto til barn under 3 år, bildet må være tatt nylig. Passkontorene forsøker å ta bilde av barn under 3 år. Hvis passkontoret klarer å ta bilde, vil ikke bildet dere har med bli brukt. Hvis de ikke klarer å ta bilde av barnet, og dere ikke har med passfoto, må dere bestille ny time. For personer over 3 år tar passkontoret bilde til passet.
Beregn minst 14 dagers ventetid for å bestille pass og 14 dager fra du er der til passet ligger i postkassen din.
Du kan bruke denne linken til å bestille time på din lokale politi stasjon her

2. Innreiseregler for de forskjellige land:

Innreiseregler for de forskjellige land:
Det er forskjellige regler for de forskjellige land om hvor lenge passet må være gyldig før innreise/utreise og hvor lenge man kan være i et land før man må søke visum. Helt umulig å holde styr på alle land i hele verden
Utenriksdepartementet har utarbeidet en super liste/side som jeg bruker ofte. Du velger velger hvilket land du skal til , da får du opp all informasjon som er viktig for landet akkurat nå. Samt linker til innreise regler, om du trenger visum, vaksiner, sikkerhet og andre reiseråd. Her opplyser de også om de fraråder deg å reise.
Ta en kikk på linken her
3. Sjekke Reiseforsikring
Det finnes mange forskjellige forsikringsselskap, jeg har selv helårsforsikring igjennom Gjensidige da vi har hus, biler osv der. Da er vi forsikret selv når vi går ut døra hjemme.
Jeg bruker alltid kredittkort når jeg bestiller reiser, og da har jeg inkludert reiseforsikring der også,så da er man på en måte dobbeltforsikret.
Anbefaler at du sjekker ut hva den dekker og hvor lenge du kan være borte. Vet at noen ikke er gyldige hvis du er borte mer en 30 dager, så sjekk alltid.
4. Reiseregistrering
UD anbefaler at vi registrer oss når vi skal ut å reise, hvis det skulle skje noe alvorlig på stedet man reiser til (alt fra naturkatastrofer, terror, endringer i sikkerhetssituasjonen generelt), så har UD kontroll på hvor man er og kan kontakte deg. Og eventuelt få deg trygt hjem.
Du kan registrere deg her
Ellers anbefaler jeg å gi dine nærmeste en kopi av reiseruter, overnattingssteder, passet ditt og billetter.
5. BESTILLE REISE

Når du skal bestille reisen er det ofte lurt å bestille i god tid, du får da de beste prisene. Reiser du med rutefly er det ikke noe restplass som blir billige, her går de billigste setene først.
Velger du derimot å reise på Charterferie er det ofte gode priser ett par dager før avreise. Det du derimot bør tenke på er at det er ikke sikkert du får akkurat det hotellet eller den byen du ønsker deg mest. Reiser du med barn anbefaler jeg deg å booke tidlig, slik at du kommer på et barnevennlig hotell. Antar at det må være ganske slitsomt å havne på et «partyhotell» med små barn.
Se også mitt innlegg om å reise med barn her
6. Leiebil
Som alt annet er det lurt å bestille leiebilen i god tid. Følg med det er ofte gode tilbud hvis du er medlem av diverse organisasjoner som NAF osv.
Jeg bruker ofte linken under her for å sjekke hvem som er billigst på tidspunktene jeg skal ha leiebil. Erfaringsmessig kan det være lurt å velge et litt kjent selskap fremfor noe lite lokalt.
Annonse
Leiebil booker du her
7. Pakking
Hvordan og hva man skal pakke med seg på tur er ofte vanskelig. Anbefaler i første omgang og sjekke på flysselskapet du skal fly med om baggasjeregler. Det er veldig forskjell fra selskap til selskap, og har alltid noe med hva slags billett du har. De billigste billettene har ofte kun håndbagasjen inkludert, mens en businessklasse billett ofte kan ha 2 kolli inkludert.

Hva du skal ha med deg kommer litt an på hvordan tur du skal på, er ikke nødvendig med vinterjakke i på badeferie
Skal du på backpacker tur er det upraktisk å reise med koffert, da er en god ryggsekk det beste. Skal du reise med koffert er det lurt å velge en lett en som er god å trille. Mange flyplasser ute i verden er store og det kan være langt å gå.
Ta aldri med deg flere verdigjenstander enn hva du trenger , og pakk de alltid med deg i håndbagasjen. Kamera, PC, IPad osv bør ligge lett tilgjengelig i håndbagasjen, da dette alltid må legges i egen kasse i sikkerhetskontrollen. Da slipper du å irritere de som står bak deg i køen. Pakk dessuten alltid med deg ladere, powerbanks og medisiner i håndbagasjen. Skulle bagasjen bli forsinket er du sikret at du har alt du bruker fast for noen dager.
8. Andre småting
- Sjekk om du trenger strømadapter
- Husk førerkort dersom du skal leie bil (internasjonalt førerkort)
- Husk forsikringskortene dine, både digitalt og plastkort
- Skal du bruke telefonen mye på reisen utenfor EU kan det lønne seg å kjøpe et SIM kort når du ankommer landet. Og ha med en gammel tlf så du kan bruke som router, og dele med telefonen din.
- Gode sko, solbriller og godt humør
Håper du finner tipsene mine nyttige Får du lyst til å sjekke ut noen reiser, kan du sjekke linkene under for de beste prisene på både fly og hotell. Da vil jeg ønske deg en super helg
Følg meg gjerne på Instagram her. Jeg deler mye fra mine reiser og dagligliv på stories
Annonse
Trenger du flybilletter eller hotell kan du trykke her
ReiseTips24.no
Jeg skriver om mine reiser og anbefalinger på reisemål rundt i verden. Hovedsakelig i Europa , USA, men også litt fra turer i Norge. Jeg vil også tipse om gode tilbud på fly og hotell, samt andre reiserelaterte produkter. Mitt mål er å ha vært i alle stater i USA i løpet av 2024 så heng med, har fortsatt 26 igjen?? Satser på at dette kommer til å bli bra!!!
Du vil kanskje også like

Jul i San Fransisco
21. november 2018
LYST PÅ EN TUR MED JENTENE?
24. mai 2019